Christmas crack

Jag råkade trilla in på en video på Youtube för ett tag sen, där en amerikansk kvinna gjorde en sorts julgodis som hon kallade Christmans crack och det såg så himla gott ut. Hon spred ut salta kex på en plåt, kokade kola av råsocker och smör, satte in i ugnen några minuter och sen smälte choklad direkt på den varma ”kakan” och på toppen strödde hon ut nötter. Det här tänkte jag att jag skulle prova på jobbet men det gick ju sådär. Det tog stopp ganska snabbt när jag skulle koka kola av råsocker och smör. Det blev ju inte alls någon kola utan bara smält smör med sockerkristaller i och det spelade ingen roll hur länge jag kokade. Nu vet jag inte om det är skillnad på amerikanska råvaror och de svenska men med min livsmedelsteknikerexamen i ryggen borde jag ha räknat ut att det inte skulle fungera. Så det var bara att börja om. Jag började med att lösa upp sockret i grädde och sen tillsatte jag smöret och nu funkade det perfekt. En annan sak jag gjorde annorlunda var att jag smälte chokladen i förväg och tillsatte lite olja. Som väl de flesta vet är choklad en ganska kinkig råvara som måste tempereras för att stelna igen. Därför misstänkte jag att jag hade stått med en chokladkladdig ”kaka” om jag hade gjort som den amerikanska damen visade. Det finns dock ett knep att ta till om man inte vill temperera men ändå få choklad att bli stel och det är att tillsätta lite matolja och precis så gjorde jag.

Hej förresten och välkommen till …och gott! Så här inför jul kommer det extra många besökare hit och ni är alla hjärtligt välkomna. Jag hoppas att ni hittar något gott till årets julbord!

Jag har inte några bilder ännu till mina Christmas crack men det kommer, jag ville bara inte att ni skulle missa det här receptet inför julen.

Christmas crack

ca 150 – 200 g salta kex, helst fyrkantiga
250 g råsocker
0,5 dl grädde
250 g smör
200 g choklad, mörk eller ljus
2 tsk neutral olja
hackade nötter, mandel eller valfri topping

  • Klä långpannan som hör till ugnen med bakplåtspapper och lägg ut så många kex som får plats.
  • Häll råsocker och grädde i en kastrull och koka tills sockerkristallerna har löst sig.
  • Lägg ner smöret, låt det smälta och koka några minuter tills allt har gått ihop och det har blivit kola.
  • Häll kolan över kexen och bred ut med en värmetålig slickepott.
  • Sätt in mitt i ugnen på 200 grader i ca 7-8 minuter, men se upp så att kolan inte bränns. Ta ut ur ugnen och låt svalna några minuter.
  • Smält chokladen tillsammans med olja över vattenbad eller i mikron.
  • Bred ut chokladen ovanpå kolan och strö över valfri topping.
  • Låt svalna och ställ sen kallt för att stelna ordentligt.
  • Bryt den kalla ”kakan” i lagom stora munsbitar.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.