Anisisopsnaps

I år ska jag jobba på midsommar men det lär bli sill, färskpotatis och jordgubbar i alla fall. Snapsen får vi dock hoppa över och det går bra det med, jag är inte någon älskare av starksprit så jag klarar mig bra med bubbelvatten till maten.

Förra midsommaren var jag ledig och tillbringade helgen i Småland och fick dessutom besök av min kompis Cristina och hennes man Jonas. Jag var i full gång med att grava lax och lägga in sill när jag kom på att jag inte hade någon snaps att bjuda på. Medan jag funderade på hur jag skulle lösa detta nöp jag av ett blad från min anisisopplanta och luktade på det. Det luktade ju lakrits! Nog skulle jag väl kunna använda det? Jag började googla och visst kunde man göra snaps på anisisop! Jag hittade en skvätt vodka och plockade blad som jag la ner i flaskan.

Två dagar senare var det midsommarafton och jag hade dukat upp en rejäl buffé och till sillen var det dags att smaka. Jag måste säga att jag blev överväldigad så gott det blev och både Cristina och Jonas höll med.

Anisisopsnaps - Foto: Britt-Marie Knutsson

Anisisopsnaps – Foto: Britt-Marie Knutsson

Anisisopsnaps

En rejäl näve färska blad från anisisop
1,5 msk strösocker
5 dl vodka

  • Riv sönder bladen lite och peta ner dem i en flaska som rymmer minst 6 dl.
  • Häll över sockret och sen vodkan. Sätt på en kork och skaka flaskan lätt.
  • Låt stå i rumstemperatur minst 2 dagar. Ställ kallt inför serveringen.
  • Flaskan kan stå med bladen kvar i upp till en vecka sedan måste de silas bort.

 

Vill du ha tips på mat att servera till midsommar? Här är några förslag:

Citron- och vaniljsill

Ingefära- och citrussill med fänkål och basilika

Vinbärssill med anis

Päronkonjakssill

Senap- och mangosill

Limegravad lax

Fuskrökt limelax med flädermajonnäs

Fröbakad lax

Ceviche

Potatissallad med rostad paprika

Countrysallad

Devilled eggs

Smaragdägg

Ost-och päronpaj

Jordgubbstårta med lemoncurd-grädde

Chokladpavlova med limemarinerade jordgubbar

Anisisopsnaps - Foto: Britt-Marie Knutsson

Anisisopsnaps – Foto: Britt-Marie Knutsson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.