Vinbärsmarängpaj

Vinbär

Vinbär – Foto: Britt-Marie Knutsson

Originalreceptet – Foto: Britt-Marie Knutsson

Jag fick en present. Sex röda portionspajformar som gjorda för att baka vinbärsmarängpaj i. Speciellt perfekt nu när de båda vinbärsbuskarna dignar av röda bär. I min mammas receptpärm finns ett recept som hon rivit ut ur ”Året Runt” för en massa år sedan. Receptet heter ”Vinbärstårta” och vid sidan har hon gjort en anteckning ”Mycket god tyckte även Annika 1992”. Faktum är att jag minns den där dagen när min ungdomskompis Annika var på besök och vi åt vinbärspaj, för det är ju faktiskt en paj och inte någon tårta. Precis som i år så dignade samma vinbärsbuskar av bär och mamma hade bekymmer över vad hon skulle göra med dem. Så dagen innan Annika skulle komma hade jag letat upp det där receptet och sagt att det ska vi testa. Men mamma var inte helt övertygad om att det var någon bra idé, hon menade att det skulle bli alldeles för surt. Men envis som alltid så lyckades jag övertala henne och bakade pajen. Och resultatet blev ju lyckat, receptet fick ju sig till och med en anteckning om att det var bra.

Jag gjorde pajen fler gånger då på 90-talet men nu är det jättelängesedan sist. Innan har jag alltid gjort en stor paj men nu tänkte jag att jag skulle prova att göra portionspajer istället. Speciellt nu med de nya fina röda formarna. Det fungerade bra men jag tycker nog att det är bättre att göra en stor paj. Eller om man har lite lägre och vidare portionsformar. Jag gillar ju egentligen inte pajer som är tjocka utan föredrar lite tunnare pajer. Och det gäller både efterrättspajer och matpajer, det är nog något med fyllningen tror jag. Eftersom vinbären är syrliga äter jag helst vaniljglass till pajen men det är även gott med grädde. Nu åt jag det som blev över av mjukglassen från häromdagen till och det var en jättelyckad kombination (även om mjukglassen hunnit bli stenhård när den stått i frysen ett par dygn, så ät den nygjord eller låt den tina en stund först annars krävs det dynamit).

* * * * * * * * * * *

1 stor paj eller 4 portionspajer

Mördeg
2 dl vetemjöl
2 msk florsocker
100 g smör
1 äggula

Fyllning
1 äggvita
1 dl socker
3 dl röda vinbär

  • Blanda alla ingredienserna till mördegen och knåda till en smidig deg. Ställ in degen i kylen ca 30 minuter.
  • Tryck ut degen i en pajform eller 4  portionspajformar.
  • Förgrädda pajskalet i 200 grader, ca 10 minuter.
  • Vispa äggvitan till hårt skum. Häll ned sockret och vispa tills marängen är fast och blank.
  • Vänd ner vinbären.
  • Fyll det förgräddade pajskalet med marängen, släta till ytan och grädda i 175 grader, 20 – 30 minuter.
  • Servera med vaniljglass eller grädde.
Annons

4 reaktioner på ”Vinbärsmarängpaj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.