Farmors hundar

När jag var i Köpenhamn och träffade mina kusiner häromdagen kom vi att prata om farmors hundar. Hundarna är kakor som min farmor brukade baka. De var mina kusiners favoritkakor och det är även kusinerna som har gett kakorna namnet hundar. Egentligen heter de smörkammar men med lite fantasi liknar de hundar. Ingen av oss hade receptet men efter lite efterforskning på nätet hittade jag det här. Jag var förstås tvungen att provbaka. Minnet kanske sviker mig, det är trots allt typ tjugo år sen jag åt dem sist, men kakorna smakar inte riktigt som jag minns. Bara nästan.

Farmors hundar

Farmors hundar – Foto: Britt-Marie Knutsson

ca 18 kakor

150 g vetemjöl (3 dl)
150 g smör
1,5 msk socker
3 msk grädde

Pensling
1 ägg
pärlsocker

  • Blanda mjöl, smör och socker så att det blir grynigt.
  • Häll ner grädden och knåda ihop till en smidig deg.
  • Låt degen vila kallt i ca 30 minuter.
  • Kavla ut degen till en 4 mm tjock platta och skär ut 6 x 3 cm stora kakor.
  • Skär 2 – 3 hack i ena långsidan på varje kaka, böj dem och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
  • Vispa upp ägget och pensla kakorna med detta. Strö över pärlsocker.
  • Grädda kakorna i mitten av ugnen, 225°C, ca 8 minuter tills de börjar få gyllene färg.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.