Syrensaft

Syrenerna är med all säkerhet helt överblommade nu så jag är alldeles för sent ute med det här receptet. Jobb och annat kom emellan men det blir försommar nästa år också. Jag hade inte en aning om att man kunde göra saft på syren men så trillade jag av en slump på receptet på internet. Så när jag var uppe i Småland plundrade jag min pappas syrenbuske och gjorde saft på blommorna. Lustigt nog hade min lika matnördiga vän Paula hittat exakt samma recept och kokade syrensaft bara ett par dagar innan mig.

Den som brukar göra flädersaft känner säkert igen tillvägagångssättet eftersom det i princip är detsamma. Det är bara blomsorten som skiljer …och färgen. Jag använde de vanliga ljuslila syrenerna och saften blev vackert ljusrosa. Jag följde receptet men la till en vaniljstång. Enligt receptet ska man använda 2 limefrukter eller 1 citron och jag valde att ha med två ganska stora lime men saften blev en liten aning för sur för min smak så nästa gång blir det två små lime eller en citron istället. Eventuellt kan man tillsätta lite konserveringsmedel annars förvaras saften bäst i frysen om man nu inte dricker upp allt inom några veckor. Jag har en flaska i kylen som nu har stått i ungefär tre veckor utan att bli dålig men det är kanske bättre att ta det säkra före det osäkra. Det dröjer ju som sagt nästan ett helt år innan man kan göra ny saft. Fast nu blommar ju istället flädern så ut och plocka!

Syrensaft

Syrensaft – Foto: Britt-Marie Knutsson

Och här är mitt recept:

20 klasar syrenblommor
1 liter vatten
1 kg socker
30 g citronsyra
2 små lime eller 1 citron
1 vaniljstång

  • Rensa bort blad och grova stjälkar från syrenerna och skölj blommorna.
  • Koka upp vatten och socker, rör om så att sockret löser sig.
  • Ta bort grytan från värmen och blanda ner citronsyran.
  • Tvätta frukten, skär den i skivor och lägg ner i sockerlagen tillsammans med blommorna och en uppsprättad vaniljstång. Rör om, sätt på lock och låt svalna.
  • Sätt in grytan i kylen där saften får stå och dra i tre dygn.
  • Sila saften genom silduk och häll upp på flaskor.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.