Lavendelglass

Lavendelglass

Lavendelglass – Foto: Britt-Marie Knutsson

Jag gillar verkligen smaken av lavendel. Framför allt till lamm och även till fläskkött är det jättegott. På jobbet har vi en tysk ”Herbs de Provence” som slår det mesta. Den har lavendelblommor i sig något som är i stort sett omöjligt att hitta här i Sverige. Så ett tips: kommer ni till Tyskland  försök hitta denna fantastiska kryddblandning (eller om ni kommer till Provence, ska se om jag hittar någon liknande när jag kommer till Paris nu snart). Att använda lavendel i desserter är nog lite mer udda och man ser det inte så ofta men första gången jag fick smaka lavendelglass var redan 1998. Då gick jag kockutbildningen i Göteborg och på min första praktik var jag på en av stadens då bästa restauranger som faktiskt hade lavendelglass på menyn, har för mig att de serverade den till en kladdkaka. I desserter får man vara lite försiktig med lavendeln så att det inte blir alltför parfymerad smak, då blir det inte så gott. Nu kanske jag är ute och cyklar på djupt vatten men jag skulle gissa att smakämnena i lavendel är fettlösliga och att det är därför det kan blir för mycket just i kontakt med grädde. En annan bidragande orsak är säkert att lavendelsmaken finns i hela desserten istället för på ytan som när man använder lavendel för att krydda kött.

Så ut och plocka lavendel, finns det inte i en trädgård eller balkong nära dig går det säkert att palla en och annan blomma i någon park någonstans. OBS! Berätta inte för någon var du hörde det… 😉

Glassen blev jättegod men som med all hemmagjord glass tyckte jag att den blev lite isig och fettig. Jag anlitade konditor Google och hittade recept på glass där äggen är utbytta mot en maizenaredning. Jag tänker prova det och se hur det blir. Återkommer om detta.

3 ½ dl mjölk
4 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1 ½ dl strösocker
6 äggulor
5 färska lavendelblommor

  • Koka upp mjölk, vispgrädde och en uppsprättad vaniljstång. Ta av från värmen och låt svalna något.
  • Vispa gulorna med socker tills det blir ljust och fluffig.
  • Häll äggvispet i gräddmjölken under omrörning. Sätt tillbaka på plattan och värm till 85 grader. Det får inte koka. Rör hela tiden.
  • Lägg ner lavendelblommorna i glassmeten och låt allt kallna. Låt sedan smeten stå och dra i kylen några timmar, gärna över natten.
  • Sila smeten och kör den sen i glassmaskin.
  • Ät och njut!
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.