Rom och mat

Rom och mat

Rom och mat – Foto: Britt-Marie Knutsson

When in Rome, do as the Romans do. Så heter det ju och nog gjorde vi det, njöt (tja) av pasta och pizza och plaskade omkring på de regnblöta gatorna och svor. Från det att vi klev ut från flygplatsen på fredagseftermiddagen tills vi klev in på vår Bed & Breakfast på lördagskvällen vräkte och öste regnet som om himlen var vidöppen. Men vi fick se Rom om än inte i strålande sol. Eller åtminstone delar av Rom, man hinner ju inte allt på bara en helg, så Vatikanen och en del annat får vänta till nästa gång. För tillbaka det ska jag.

Min kompis och reskamrat Cristina har varit i Rom tidigare och bodde då på samma B & B, nämligen Suites Trastevere: http://trastevere.bbsuites.com. Och det kan verkligen rekommenderas. Det är en stor lägenhet som gjorts om till B & B och har fem fräscha rum samt ett kök där frukosten serveras. Och mycket Ikea-möbler… hihi… Både ägaren Marco och Elena som har hand och frukost och städning är mycket sympatiska och hjälpsamma.

Första kvällen hoppade vi på spårvagnen in till centrum för att hitta någonstans att äta och vi klev in på PastaritO på Via 4 Novembre. Jag valde en pasta med lax och den var helt ok men desserten var alldeles ljuvlig. Det var en Tartufo bianco som jag nu efteråt googlat mig till är en klassisk italiensk dessert, där ser man! I varje fall så var det en kupol av vaniljgräddglass med ett innanmäte av kaffeglass. Hela härligheten var sen rullad i krossad maräng och serverades med chokladsås. Mätta och belåtna klev vi ut i regnet igen och traskade iväg till Fontana di Tevi.

Nästa dag inleddes med lite shopping och eftersom hela Rom är som en historielektion (enligt Kristoffer från teatern, och jag håller med) så varvades butikerna med diverse sevärdheter som till exempel Pantheon. När man minst anar så dyker det upp någon halvt förfallen byggnad mitt bland alla butiker och restauranger, häftigt! Sen var det dags för lunch och den bestod av en helt ordinär pizza på en turistfälla med två svenska damer som bordsgrannar.

Marco från B & B äger dessutom en liten delikatessbutik med bistro, iBufalini https://www.facebook.com/iBufalini . Dit begav vi oss på lördagskvällen för att äta middag. Vi fick buffelburgare med lite stekta grönsaker och till det bröd, olivolja och rött vin. Jag tror inte jag har ätit buffel förr och det var riktigt gott, påminner om nötkött. Och den burgaren var 100 gånger bättre än den jag fick på Max några dagar innan jag for iväg. Till dessert fick vi prova två olika sorters kakor, den ena var äggig med en massa torkade frukter och den var inte så himla god om jag ska vara helt ärlig. Den andra som bestod av choklad var desto bättre. Jag köpte även med mig lite delikatesser hem, en påse handgjord pasta och två glasburkar, den ena innehållande sparriscreme och den andra olivcreme med choklad. Jag har inte smakat ännu men det ska bli riktigt spännande!

Söndagen gjorde oss aningen förvånade, det kom inte en enda liten droppe regn, äntligen! Vi besökte Spanska trappan, Piazza Navona, Forum Romanum och Colosseum. Och så lite shopping. Vi var bland annat inne i en butik med italiensk mat och där vände och vred jag på alla bukar och flaskor tills Cristina började bli aningens otålig. Plockade till slut på mig en burk med blompollen, hade inte en susning om vad det skulle användas till men tänkte att det säkert skulle gå att använda till någon dessert eller maträtt. Frågade i kassan hur man använde det och fick till svar att man strör det på yoghurten. Efter att ha anlitat min vän Google har jag insett att det mest används som hälsokost och är bra mot bland annat PMS och klimakteriebesvär. Var det en pik eller… Men vem vet jag kan kanske få användning av det på något sätt. Lunchen denna dag bestod av en ganska usel pasta med räkor och Karl-Johanssvamp på ytterligare en turistfälla. Italienarna verkar ha en förkärlek för just Karl-Johanssvamp, något jag inte riktigt kan förstå. För mig är den bara slemmig.

Marco hade tipsat oss om en matmässa där han skulle stå och representera sin butik och vi hade fått rabattbiljetter så efter att ha varvat Colosseum satte vi oss i en taxi och åkte dit. Vi hamnade mitt ute i en förort och hade egentligen inte en aning om var vi var, men vi hittade mässan. Väl inne utrustades vi med varsitt vinglas och kunde gå runt bland utställarna och provsmaka på allt gott. Det var en massa små producenter med närproducerade och ekologiska varor och det ena var godare än det andra. Bland annat fick jag smaka den absolut godaste olivolja jag någonsin smakat och en helt ljuvlig pesto med pistaschnötter. Och en förpackning av vardera fick förstås följa med hem. Jag köpte dessutom en korv, en salsiccia. Normalt brukar jag inte gilla sådana torkade korvar med den här var helt j***** underbar. Den hade fått smak av fänkål och det var det som gjorde allt. Vi provade även en hel del annat som bröd, vin och en fantastisk kaka med mango och kokos men det var inte något som jag ville öka på resväskevikten med.

På kvällen skulle vi äta vår sista middag och både kocken från iBufalini och Elena från B & B hade rekommenderat några olika restauranger. Det var ganska sent och vi var hungriga så vi valde den som låg närmast B & B. Det var ett helt företag att leta sig dit och när vi började närma oss var vi i ett område så muggigt att det måste blivit glömt av gud. Väl framme var det förstås STÄNGT! De hade visitkort utanför så ett sådant plockade jag på mig och har nu kollat deras hemsida och menyn. Och jag tror faktiskt att vi missade något den kvällen. Så nästa gång… Restaurangen heter Spirito DiVino och deras hemsida hittar ni här http://www.ristorantespiritodivino.com/. Istället gick vi in på en annan restaurang i närheten och här fick jag den hittills bästa pastan. Räkorna var förvisso överkokta men pastan var al dente och såsen, en tomatsås med grädde, var helt fantastisk. Servicen däremot var urusel och det verkade som att de bara ville ha ut oss så fort som möjligt så att de skulle kunna stänga. Jag beställde bubbelvatten men fick kranvatten i en bubbelvattenflaska och de hade dessutom mage att ta betalt för den. Så buuuu för servitören men plus för kocken (trots att han/hon kokat räkorna för länge).

Nästa dag var det dags att ta farväl av Rom för den här gången, eller arrivederci. På flygplatsen plockade jag på mig den obligatoriska flaskan Limoncello, en förpackning Torrone och en burk med mina favoritoliver. Första gången jag smakade dem var för drygt sex år sen när jag var i Ancona som ligger på den Italienska östkusten. Oliverna är gröna, jättegröna, mycket grönare än vanliga oliver och knapriga. Jag vet inte riktigt vad som är skillnaden men gissningsvis är de inte värmebehandlade på samma sätt som de man normalt hittar i alla svenska livsmedelsbutiker. De är väldigt sällsynta i Sverige men går ibland att få tag på i specialbutiker och någon gång har jag hittat dem på Magasin i Köpenhamn. Men nu kan jag knapra oliver, njuta av alla mina godsaker och drömma mig tillbaka till ett regnigt Rom.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.