Farmors söta äggvåfflor

Farmors söta äggvåfflor

Farmors söta äggvåfflor – Foto: Britt-Marie Knutsson

På tisdag är det våffeldagen och det är egentligen en felsägning av ordet vårfrudagen som också kallas Marie bebådelsedag Enligt biblisk tradition är vårfrudagen den dagen som jungfru Maria fick veta att hon skulle föda Jesusbarnet. Nu är ju inte jag speciellt kyrklig utan föredrar att äta våfflor! Våfflor kan man göra på många olika sätt och varje farmor och mormor har förmodligen sitt eget favoritrecept. Min farmor och farfar bodde bara några hus ifrån mig och mina föräldrar och allt som ofta hände det att farmor ringde och sa att nu hade hon gjort våfflor och ville att vi skulle komma dit och äta. Så det är farmors våfflor som är våfflor för mig. Numera är det kanske frasvåfflor med sylt och grädde som är det vanligaste, men farmors våfflor var mjuka och söta och vi åt dem utan något till. Och det var ju så gott! Vill man ha något tillbehör passar det bra med grädde och färska bär eftersom våfflorna är ganska söta i sig. Nu är det många år sen min farmor gick bort och hennes recept fick jag aldrig men jag vet att hon brukade blanda sockerdricka i smeten. Efter lite efterforskning med hjälp av min bästis Google har jag lyckats återskapa ett recept som är likvärdigt.

* * * * * * * * * * * * * * *

ca 15 våfflor

100 g smör
3 ägg
3 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 krm salt
1 dl strösocker
1 ½ dl sockerdricka

Till servering
vispgrädde
färska bär

  • Smält smöret och låt det svalna.
  • Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker och vispa ner i smeten. Vispa till en klumpfri smet och häll därefter ner det smälta smöret. Låt gärna smeten stå och svälla en stund och häll i sockerdrickan precis innan gräddning.
  • Grädda våfflorna och servera dem med grädde och färska bär.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.