Lakritsmarinerad kängurufilé med gräddig rödvinssås

Lakritsmarinerad kängurufilé

Lakritsmarinerad kängurufilé – Foto: Britt-Marie Knutsson

Jag skulle bjuda kompisarna på middag, var själv sugen på anka men när jag kom till frysdisken i affären så fick jag se att de hade kängurufilé. KÄNGURUFILÈ! Det var något jag aldrig hade ätit och än mindre lagat. Så ankan fick stryka på foten för här skulle lagas känguru. Då jag ju inte hade en aning om hur man tillreder känguru (eller … tja… steka kött har man ju gjort ett antal gånger förr så själva stekandet var väl kanske inte den största utmaningen) så gjorde jag efterforskningar på nätet och bland mina hyllmeter med kokböcker. Där kunde jag läsa mig till att känguru skulle smaka som ett mellanting mellan oxe och vilt och att det är ett ganska magert kött. Det vinner på att ligga i marinad och ska inte stekas hårdare än medium. Typiskt mig så hade jag inte heller lust att göra någon helt vanlig marinad utan tog ytterligare ett steg ut i det osäkra och blandade till en marinad med lakrits (men det blev riktigt gott, jag tog med mig det som blev över till jobbet och till och med lakritshatare n:o 1 gillade det). När jag hade tinat upp känguruköttet och skulle stoppa ner det i marinad blev jag ganska överraskad. Jag hade förväntat mig att det skulle vara en stor filé i förpackningen, kängurur är ju ganska stora djur. Men icke, det var fyra små filéer betydligt mindre än fläskfilé.

Och så här gjorde jag:

ca 800 g kängurufilé

Marinad
3 dl rött vin
3 vitlöksklyftor, hackade
1 röd chili, urkärnad och hackad
3 msk lakritssirap
3 tsk lakritspulver
några kvistar timjan

Gräddig rödvinssås
2 msk rödvinsvinäger
½ dl strösocker
2 dl rött vin
3 msk koncentrerad kalvfond
2 dl grädde
salt
nymalen vitpeppar

Tillbehör
stekt potatis
smörfrästa rotfrukter, tex polkabetor som på bilden

  • Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Lägg ner köttet i en plastpåse och häll marinaden över, se till så att alla delar av köttet täcks av marinad. Knyt till ordentligt. Låt ligga i kyl minst fyra timmar men gärna längre, tex över natten. Vänd påsen några gånger under tiden.
  • När köttet marinerat klart tar man upp det ur marinaden och torkar av det.
  • Bryn köttet i en stekpanna så att det får fin stekyta runt om. Krydda med salt och peppar.
  • Sätt i en stektermometer  och stek klart i ugnen, 175 grader tills termometern visar 55 grader. Ta ut köttet och låt det vila under folie i ca 10 minuter.
  • Gör såsen under tiden köttet tillagas. Blanda socker och vinäger i en kastrull och koka ihop tills det börjar bli segt och få brun färg. Var försiktig så att det inte bränns.
  • Häll i vinet och fonden och koka ihop i ca 10 min. Blanda ner grädden och koka ytterligare ca 15 min tills du har ca 3 dl sås. Tycker du att såsen är för blek kan du ta i några droppar coloritsoja för färgens skull.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Skär upp köttet i skivor inför serveringen och servera med såsen, stekt potatis och smörfrästa rotfrukter.
Annons

En reaktion på ”Lakritsmarinerad kängurufilé med gräddig rödvinssås

  1. Pingback: Lakritsfudgepaj | ochgott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.