Flädersaft

I trädgården till mitt föräldrahem finns en klängros som klättrar upp för en spaljé. För något år sen såg jag att det var några grenar som inte hade några blommor och jag funderade på att kapa av dem men av någon anledning lät jag bli. Men döm om min förvåning när jag förra året fick se klasar av vita blommor på de där grenarna. De tillhörde ju inte alls rosen utan det var en fläderbuske som hade hamnat mitt i rosen. Fläderbladen är ju faktiskt snarlika rosbladen så det är ju inte konstigt att jag trodde det var rosbuskens grenar. Hur flädern hade hamnat där har jag inte en aning om men antagligen var det något djur som ätit av bären och sen gjort sina behov mitt i den taggiga rosen. Men jag är ju lycklig över att ha fått en fläderbuske i trädgården även om den ju inte står riktigt bra där utmed väggen. Jag har faktiskt knipsat av grenar och satt ner i jorden på lite bättre ställen i trädgården och det verkar faktiskt som att de har tagit sig så om något år kan jag nog ta bort den där fläderbusken mitt i rosen.

Och nu har jag gjort flädersaft av blommorna! Jag fick dock ta lite blommor från andra buskar också, min är ju inte så stor ännu. Och sen lämnade jag några klasar med flit för jag tänkte att jag skulle testa att göra falsk kapris av de omogna bären. Det här receptet på flädersaft är i stort sett likadant som alla andra recept på flädersaft, och varför ändra på ett vinnande koncept.

Flädersaft

Flädersaft – Foto: Britt-Marie Knutsson

40 klasar fläderblommor
3 citroner
1,5 l vatten
1,5 kg strösocker
30 g citronsyra

  • Skölj blommorna och lägg dem i en stor bunke.
  • Skölj citronerna noga och skala av det gula skalet med en potatisskalare och lägg ner det i bunken med fläderblommorna. Skala bort det vita på citronerna och kasta. Skär sen citronerna i skivor och lägg även ner dessa i bunken.
  • Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra och rör om så att det löser sig.
  • Häll vattnet över blommorna och citronerna. Låt kallna.
  • Täck med plast och ställ kallt i 3 – 4 dygn.
  • Sila den färdiga saften genom silduk och häll upp på flaskor. Eftersom det inte är något konserveringsmedel i saften har den begränsad hållbarhet så det bästa är att förvara saften i frysen och ta fram en flaska i taget när det behövs.
Annons

4 reaktioner på ”Flädersaft

  1. Pingback: Flädersaft 2017 | ochgott

  2. Pingback: Fläderbärssaft | ochgott

  3. Pingback: Blandbärssaft (eller frysrensarsaft) | ochgott

  4. Pingback: Sommardrink med bärsmakande gin och fläder | ochgott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.