Nu har jag provat att använda mig av fläder i tre olika stadier. Klassisk fläderblomssaft av blommorna har jag gjort många gånger och enligt mig är det favoriten som slår de andra med hästlängder. Falsk kapris av de omogna bären blev det förra året och nu har jag gjort saft av de mogna bären. Saften av bären påminner om svart vinbärssaft men ändå inte, den har en egen lite säregen smak. Saften är godare än jag hade förväntat mig men jag får känslan att det skulle bli ännu bättre om man blandar bären med hallon men det har jag inte provat så det får bli ett projekt för framtiden.
En nackdel är att det är ganska mycket jobb med att rensa bären och att ta bort dem från klasarna och att det blir väldigt lite saft av bären. Jag har googlat järnet efter recept och på många ställen är fläderbären utdrygade med äpplen. Vissa recept säger att man ska frysa bären innan man kokar saften medan andra inte alls nämner något om detta. Jag frös bären men vet inte om det blev bättre av det. Anledningen till att man fryser vissa bär, tex rönnbär och slånbär, innan man tillagar dem är att de blir sötare på så sätt. Jag vet att jag har träffat på en förklaring till detta när jag läste livsmedelsteknik men nu kommer jag inte ihåg den, skulle gissa att det har något med stärkelse som sönderdelas att göra men jag kanske är ute och cyklar. På något ställe läste jag att man fryser bären för att cellväggarna ska sprängas av iskristallerna. Is tar ju större plats än kallt flytande vatten och det är ju sanning att cellerna sprängs när man fryser bär och andra livsmedel. Det är därför exempelvis jordgubbar blir slafsiga och släpper vätska när de har varit frysta och det är samma sak med kött och fisk. Men å andra sidan tar kokande vatten också större plats än kallt flytande vatten så cellväggarna sprängs även när bären kokas. Hur som helst, så här gjorde jag.
Det här är en ganska liten sats och jag fick ut ungefär 5 dl koncentrerad saft men det ska inte vara några problem att dubbla satsen.
900 g rensade bär
3 dl vatten
3 – 4 dl socker
1 tsk citronsyra
- Repa bären från klasarna, det går lätt med hjälp av en gaffel.
- Frys eventuellt bären över natten.
- Koka bären med vattnet i ca 20 minuter tills de har sjunkit ihop och släppt ifrån sig sin saft.
- Sila saften genom silduk i en silställning. Låt hänga minst 30 minuter så att så mycket saft som möjligt får rinna ut.
- Mät upp saften och häll över i en gryta. Tillsätt 6 – 8 dl socker per liter osötad saft. Jag fick ut 4 dl saft och tillsatte 3 dl socker. I efterhand tycker jag att det inte skulle gjort något om saften hade blivit lite sötare.
- Koka upp saften så att sockret löser sig.
- Rör ut citronsyran i lite av den varma saften och häll sen tillbaka ner i resten av saften.
- Häll upp saften på varma flaskor.
Pingback: Blandbärssaft (eller frysrensarsaft) | ochgott