Mmmmmm rotmos!

Ibland kan jag verkligen längta efter rotmos. Orange, lent med lite sötsalt smak och så rimmad fläsklägg till det. Mmmmm. Jag tror faktiskt att det är min absoluta favorit bland den svenska husmanskosten. Men tyvärr, det är inte något man slänger ihop på en kvart. Det tar sina timmar att göra, först ska köttet kokas i ett par timmar. Sen ska rötterna kokas i buljongen från köttet. Och sen ska det puréas och avsmakas och köttet ska rensas och värmas. Från scratch skulle jag gissa att det tar ungefär fyra timmar innan man kan sätta sig och njuta.

Det är inte ofta jag gör det. På jobbet går det numera inte att få tag i så simpla saker som kålrötter och rimmat kött!!! Och hemma… ja kanske inte något man ägnar sig åt när man bara har sig själv att mätta. Men i dag då blev det rotmos! Ja, jag började redan i går med att koka köttet. Och i dag gjorde jag moset och sen så satt jag här i min ensamhet och njöt i fulla drag. Mmmmmmmums!

Recept? Tja… Man kokar rimmad fläsklägg i vatten, hel vitpeppar och kryddpeppar samt lagerblad och en lök tills köttet är mört och det går lätt att sticka ner en stekgaffel i köttet. Det tar  sisådär två timmar.

Sen skalar man en stor kålrot, 2-3 morötter och 5 stora potatisar. Kålroten tar lång tid att koka så den skär man i små bitar. Morötterna kan vara i stora bitar och potatisen får vara hel. Koka alla rotfrukterna i buljongen från köttet tills de är helt genomkokta. Häll av spadet men spara det eftersom det kan behövas för att späda moset. Det kan också användas till att värma köttet i. Vispa sönder rotfrukterna och vispa tills det är ett slätt mos. Blanda ner ca 50 g brynt smör och späd eventuellt med kokspad. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.