Dumledrömmar

Någonstans på nätet fick jag syn på cookies med kolafyllning och min hjärna började genast snurra och till slut skrev jag ner en anteckning på en post-it ”dumledrömmar”. Och nu har jag gjort slag i saken och provat. Drömmar är ju en klassisk svensk småkaka som hängt med i generationer. De finns med i mammas äldsta ”Sju sorters kakor” från 1960 men har garanterat ännu äldre påbrå. De är spröda och lite smuliga och det är precis så de ska vara. De får sin speciella konsistens eftersom man använder hjorthornssalt som jäsmedel. Förr lär hjorthornssalt ha tillverkats av horn och klövar från just hjort men idag framställs det kemiskt och heter egentligen ammoniumvätekarbonat. Och ammoniakdoften känns väldigt tydligt när man gräddar drömmarna och speciellt när ugnsluckan öppnas men så länge man inte överdoserar så finns inte någon smak kvar i kakorna. En del av dumledrömmarna blev lite fula eftersom kolan smälter i ugnen och rinner ut, men vad gör det… de smakar himmelskt, som en dröm. 

Dumledrömmar

Dumledrömmar – Foto: Britt-Marie Knutsson

ca 30 kakor

100 g smör
1 dl olja
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
2 msk kakao
ca 15 dumlekolor

  • Rör smör, olja,  socker och vaniljsocker så att det blir ljust och poröst.
  • Blanda vetemjöl, hjorthornssalt och kakao och sikta ner i smeten. Blanda noga.
  • Dela kolorna på mitten.
  • Rulla valnötsstora bollar av degen med en dumlehalva i varje boll. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar.
  • Grädda i 150 grader i ca 18 minuter. Låt kallna.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.