När jag kom upp till Småland var gräsmattan översållad med maskrosor, dessa gula blommor som min pappa hatar lika mycket som spindlar och snö. Förr kunde man allt som oftast hitta honom med maskrosjärnet i högsta hugg för att förinta detta fasansfulla ogräs. Jag tar det lite lugnare och plockar istället blommor och blad för de går ju faktiskt att äta – och dricka. De lär dessutom vara riktigt nyttiga och används mot bland annat leversjukdomar och reumatism. Och dessutom kryllar bladen av C- och B-vitaminer. Maskrosvin tänker jag inte ge mig på, i alla fall inte i år men jag har gjort två olika varianter på maskrossirap. Sirapen smakar likt honung och det är inte så konstigt för bina tycker att maskrosens nektar är mumsfilibabba. Den första omgången sirap gjorde jag med citron och nästa med apelsin och kanel. Jag tycker nog att den sista blev godast men det är en smaksak. Sirapen kan användas till exempel på glass eller som sötning i te.
Maskrossirap med citron
8 – 10 dl löst packade maskrosblommor
1 citron
5 dl vatten
5 dl strösocker
Maskrossirap med apelsin och kanel
8 – 10 dl löst packade maskrosblommor
1 apelsin
1 kanelstång
5 dl vatten
5 dl strösocker
- Tillvägagångssättet är likadant för båda varianterna. Häll ut maskrosorna på en gammal tidning. Nu flyr en massa flugor, spindlar och småkryp sin kos och det är bra för dem vill vi inte ha med i koket.
- Rensa bort så mycket som möjligt av det gröna på maskrosorna, för det ger bitter smak. Skölj noga.
- Lägg maskrosorna i en kastrull.
- Tvätta citrusfrukten noga och skala av det yttersta skalet och lägg ner i kastrullen. Skala bort det vita på frukten och kasta. Skär sen fruktköttet i bitar och lägg ner i kastrullen.
- Lägg ner kanelstången (om man gör apelsinvarianten) och häll på vattnet. Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter.
- Sila bort blommor och frukt genom en finmaskig sil och häll vätskan i en ren kastrull. Blanda ner sockret. Härefter får man inte röra mer för då är det risk att sirapen kristalliseras. Koka upp och låt koka i ca 30 – 40 minuter tills vätskan börjar tjockna. Låt svalna och häll upp på burk.