Svartvinbärskaka med vit choklad

Svartvinbärskaka med vit choklad

Svartvinbärskaka med vit choklad – Foto: Britt-Marie Knutsson

Jag har aldrig bakat med svarta vinbär förr och aldrig ens haft tanken på att man kan göra det. Svarta vinbär har för mig alltid varit synonymt med saft. Men man kan få inspiration från de mest mest märkliga håll och den här gången var det en ny smak på hälsodryck i mejerihyllan som fick mig att tänka i svartvinbärskakbanor. Konstigt.

Som grund använde jag samma sockerkaka som min citron- och hallonkaka (har jag lagt ut den här tro… finns nog bara på Lokaltidningen ännu så länge).  Jag plockade bort hallon och citron och stoppade i vinbären och lite vit choklad. Och på toppen la jag några blommor av mördeg. Tycker man att det är överkurs att kavla ut degen så går det lika bra att smula den över kakan (eller strunta i den).

Som försökskanin hade jag en klasskompis från grundskolan som jag inte träffat på 30 år. Det hade varit lite jobbigt om jag hade serverat en misslyckad kaka efter så många år och min självkänsla hade fått sig en rejäl knäck men det gick bra och hon tyckte om den (och det gjorde jag också). Jag hade lyckats!

* * * * * * * * * * * *

150 g smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
1½ – 2 dl svarta vinbär
80 g vit choklad, grovt hackad

Mördeg
50 g smör
1 dl mjöl
1/4 dl strösocker

  • Börja med mördegen. Blanda ihop alla ingredienserna. Ska man kavla degen kan det behövas lite mer mjöl. Låt stå kallt medan kaksmeten blandas.
  • Rör smör och socker så att det blir vitt och poröst. Vispa ner äggen ett i taget.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten växelvis med mjölken.
  • Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform, ca 22 cm i diameter, och smörj och bröa formens kanter.
  • Bred ut smeten i formen, strö över vinbär och vit choklad och tryck till lätt.
  • Ta fram degen ur kylen och kavla ut den tunt. Ta ut kakor med utstickare och lägg dem ovanpå kakan i formen. Alternativt smulas degen över kakan.
  • Grädda i nedre delen av ugnen på 175°C i 40 – 45 minuter. Kontrollera med en sticka om kakan är färdig.
  • Servera gärna med vispad grädde

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.