Toad in the hole – på svenska

Traditionell engelsk mat har inte särskilt bra rykte, delvis ganska välförtjänt kan jag nog tycka. Men där finns guldkorn och det som behövs är att svänga lite med ett trollspö så förvandlas de till härlig comfort food som även faller svenska smaklökar på läppen. Ett exempel på detta är Toad in the hole – en ugnspannkaka med korv som har sitt ursprung ända ifrån 1700-talet. Sitt lustiga namn, som betyder Padda i hålet, lär rätten ha fått eftersom korvarna ser ut som små paddor som tittar upp ur rättens håligheter. Vem som står bakom namnet finns dock inte några uppgifter om.

Traditionellt serveras Toad in the hole med gravy, dvs skysås men det tycker jag är allt annat än upphetsande så till min försvenskade variant föreslår jag istället lingonsylt eller ketchup. Vad jag mer har ändrat är själva pannkakssmeten. Originalsmeten innehåller betydligt mer mjöl vilket resulterar i en mycket stabbigare pannkaka än denna. Jag har även tillsatt senap i smeten. I vissa engelska recept är korven lindad med bacon men vad jag förstår tillhör inte det originalet utan är ett senare påfund. Men bacon gillar jag så mina korvar blir definitivt lindade.

Jag brukar göra Toad in the hole som frukost ibland på jobbet. Riktiga sjömän är ett hårt arbetande släkte som behöver rejäl frukost 😉 . Men för oss andra passar rätten kanske bättre som brunch eller lunch. Jag vill höja ett litet varningens finger dock. Använd en metallform! En gång lyckades jag spräcka en porslinsform när jag hällde kall smet över de heta korvarna så i fortsättningen är det metallformar som gäller! Ett litet lustigt missförstånd till sist: en matros ombord trodde att rätten hette Turd in the hole! Och vad det betyder får du googla. 😀

Toad in the hole - Foto: Britt-Marie Knutsson

Toad in the hole – Foto: Britt-Marie Knutsson

4 portioner som lunch eller 6 portioner som brunch

8 skivor bacon, ca 140 g
15 – 16 prinskorvar, ca 240 g

Pannkakssmet
3 ägg
6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
0,5 dl senap (svensk)
0,5 tsk salt

Tillbehör
lingonsylt
ketchup

  • Dela baconskivorna på mitten och linda en halv baconskiva runt varje prinskorv.
  • Lägg ut korvarna med jämna mellanrum i en ugnsform av metall.
  • Sätt in formen med korvarna i mitten av ugnen, 225 grader ca 10 minuter.
  • Vispa ihop smeten medan korven står i ugnen. Vispa ihop äggen med hälften av mjölken. Häll ner mjölet och vispa till en klumpfri smet. Vispa inte för länge utan bara så att eventuella mjölklumpar löser upp sig.
  • Vispa ner resten av mjölken, senapen och saltet.
  • När baconet börjar få färg och släpper ifrån sig lite fett är det dags att hälla på smeten.
  • Grädda pannkakan i ca 30 minuter.
  • Servera med lingonsylt eller ketchup. Eller skysås om man vill göra på engelskt vis.
Toad in the hole - Foto: Britt-Marie Knutsson

Toad in the hole – Foto: Britt-Marie Knutsson

Toad in the hole - Foto: Britt-Marie Knutsson

Toad in the hole – Foto: Britt-Marie Knutsson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.